kreativ
Digitalt

6 Tips om Kreativitet – Och när den tryter?

Om kreativitet och när den inte alltid känns självklar!

När man arbetar med sin kreativa ådra dels privat men även inom sin profession i arbetet, tar ibland kreativiteten slut. Om du läser nedan punkter kanske det kan släppa lite, då man får ord på olika saker det kan bero på och därför inte låta det påverka dig.

Det är inte sant att endast högintelligenta människor är kreativa. Forskningen visar faktiskt att när man väl kommer över en IQ på omkring 120, vilket är strax över genomsnittet, har intelligens och kreativitet inte alls något samband med varandra.

Det betyder att även om du inte är smartare än de flesta människor har du fortfarande potential att utöva fantastiska kreativa krafter.

“Så varför är det så få människor – Som är mycket kreativa”?

Därför att det finns dåliga vanor som människor lär sig när de växer upp och som krossar de kreativa banorna i hjärnan. Men som alla dåliga vanor kan de brytas, om man jobbar på det.

1. Rädsla för att misslyckas – Hämmar kreativitet

Att vara rädd för att misslyckas är en av de vanligaste anledningarna till att människor inte utövar sina kreativa talanger. Om du är rädd för att misslyckas så kommer du alltid sky och vända dig från alla projekt som kanske inte garanterar resultat.

En av de största orsakerna till att människor är kreativa är eftersom de har en stark vilja och kämpar för att nå sitt mål. Du kan inte misslyckas om du aldrig börjar, och vanliga misstag hjälper dig bara att bli lite smartare varje gång du utvecklar dig.

2. För mycket information kan störa kreativiteten

kreativitet - information

Att vara överbefolkad är en av orsakerna till människors brist på kreativitet. I vissa stater av USA har tillgången till internet gjort saken bättre för deras människor genom att ge dem tillgång till fri konst och ett utbud av information som inte finns någon annanstans. Men det visar sig istället att i länder där tillgången till information är begränsad, är kreativiteten ofta högre. Detta beror på att det finns mer tid till tankar och idéer då du inte behöver tänka på eventuella konkurrenter.

3. Att vara snäll och hjälpsam – Bra eller dåligt för kreativiteten?

En massa forskning visar att när du är hjälpsam, social och självsäker så förbrukar du din energi. Detta främjar inte kreativiteten hos en människa. Naturligtvis är det bra att vara hjälpsam och social men endast till den gräns där det inte stör dina kreativa tankar. Om du är fokuserad på att hela tiden hjälpa andra människor, så kommer du aldrig ha tid att hjälpa dig själv.

4. Att ha för många gränser

Människors tendens att vara nogräknade visar lite av deras kreativa arbete. En del individer stannar “inte på banan” eftersom de vill förstå allt och detta kan vara en anledning till att människor nekar sig själva att ta risker. Det bästa är att inte ha några begränsningar eftersom det kan leda till en massa fördelar och du kommer uppnå framgång med i ditt liv.

“Kika in här när du vill prova att inte ha några begränsningar” – Roliga vatttenaktiviteter – Jag bara “måse prova!

5. Brist på sömn stör din kreativitet

kreativ - sömn

Att sova för lite kan hålla dig tillbaka och det kan även minska din självkänsla. Brist på sömn gör människor trötta och stör deras fokus. Detta gör att de inte klarar av att utföra sina arbetsuppgifter ordentligt och de kan inte tänka klart. Om du sover för lite kan det dessutom orsaka huvudvärk, dålig koncentration och även depression.

6. Stress påverkar negativt

Att vara stressad förlänger alltid problemen och det är inte något bra. Du kommer aldrig lyckas “om du är stressad hela tiden” Så det bästa är att eliminera stressen i ditt liv. Stress kan överanstränga dina kreativa tankar, det fördröjer processen av nya idéer och det är “inte en bra anledning till att ta risker”.

Läs även varför olika aktiviteter är bra för hälsan!

Gör en sammanställning av de bästa råden som du läst

kreativitet - checklist

…och använd dem för att hjälpa dig tillbaka i ett fortsatt kreativt flow. Tänk på att saker som hindrar en person från att vara kreativ, ofta blir föremål för förändring och att det kan komma ut något positivt utav det också.

Passa på att Boosta din självkänsla! – Och vet du att det finns doftljus för olika sinnesstämningar – Läs på om det här!

Kör på och Lycka till!

Läs inslaget och låt dig inspireras av: Trädgårdsdekoration på vintern – Ett härligt inslag som bjuder på mys även då det är kallt och mörkt där ute…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *